Translate

19 de gener 2010

CURSET D’ESPELEOLOGIA DIRIGIT A DONES - L'AVENC DEL LLEST

CURS D’ESPELEOLOGIA DIRIGIT A DONES - L’AVENC DEL LLEST

El passat diumenge 17 de gener vem fer la tercera sortida pràctica del curset. Aquest cop tocava posar en pràctica, tots els coneixements adquirits la setmana anterior, de circulació per corda.

El lloc escollit per fer l’activitat es troba a la Serra de l’Obac. Arribar a l’entrada de l’Avenc del Llest, ens va portar un 45’ d’aproximació. A part de l’Ignasi i en Siscu, portàvem un monitor més, en Jordi Trujillo.

Mentre l’Ignasi equipava la via, en Siscu, en Jordi i en Pau revisaven, com ens haviem ajustat tot l’equip per accedir al pou. Es van instalar dues cordes, una pel monitor i l’altre pel cursetista, per poder vigilar de prop els nostres moviments.

Mica en mica amb l’ajuda del rapelador vem endinsar-nos a l’avenc. Primer vem salvar una canal amb l’ajuda de les cames, i després va venir l’extraplom, on calia extremar la seguretat per no patir algun cop contra la paret, ja que aquesta estava molt humida i relliscosa.

Després d’uns moments d’impressió i de nervis, tothom va superar aquest primer obstacle sense incovenients. Un cop vem posar el peu a terra, vem caminar, ja completament a les fosques amb l’ajuda dels frontals, cap un passadís on hi havia una porta de ferro amb reixes. Probablement, el cau havia servit de pressó.

Una vegada creuada la porta, s’obre una immensa galeria, on comencem a visualitzar algunes formacions, com estalagmites, banderes, estalactites, etc…

Esglaonadament, tots remuntem uns 20 metres d’alçada verticals amb l’única ajuda del puny, el croll, i els estreps, supesos al buit per la corda i aquests aparells.

Particularment, he tirat més de braços que de cames, a causa d’una lesió muscular, tot i que s'hauria de fer uns moviments mecànics més simultanis. A mitja pujada a la Sala Sardi, m’he parat per observar altres formacions en els seus 360º.

La Marta, s’ha colapsat un moment al pujar, i l’Ignasi ha remuntat fins a la seva alçada per donar-li suport. Finalment ha continuat fins a dita sala. Un cop a dalt, a la Sala Sardi, prou espectacular, ens hem fet la foto de familia del dia (Envoltats d’estalagmites, banderes, estactites i columnes).

Tot seguit hem iniciat el descens amb el dressler fins a la gran galeria de nou, sense patir cap incidencia.
I a continuació circulant per corda, hem superat una estretor on ha calgut moure’s amb molta habilitat. Tots ho hem aconseguit. A partir d’aquí hem tornat pel mateix camí, fins a la gran sala, i hem iniciat el camí de retorn.

Dins l’avenc hem trobat vida animal i vegetal. En concret hem pogut disfrutar d’una granota verda (Efecte mimetisme), al costat d’una fulla verda. I també hem vist un escorcó o serp de petites dimensions que s’ha deixat retratar.

Per sortir, ha calgut superar el pou d’entrada; De nou amb el “Jumar" i el croll, fins que hem arribat a un punt on podiem posar el peu a terra. De seguida sortim cap a l’exterior després de 3h30’-4h d’exploració…

La conclusió d’aquest tercer dia, ha estat unànim. Tothom ha consolidat els seus coneixements de circulació per corda.

Fotos a:
L'AVENC DEL LLEST


Lluís Planagumà i Grífol