Translate

16 de gener 2010

CURSET D’ESPELEOLOGIA DIRIGIT A DONES - LES ESCLETXES DEL PAPIOL

CURSET D’ESPELEOLOGIA DIRIGIT A DONES - LES ESCLETXES DEL PAPIOL

Diumenge dia 10 de gener en plena onada de fred, vem anar a les Escletxes del Papiol, per fer pràctiques de progressió i circulació per corda. Sort que el dia es va aixecar i va lluir el sol...
 
Mentre l'Ignasi anava preparant les 4 vies per on fariem els exercicis del dia, en Siscu i en Pau ens van lliurar tot el material de forma individualitzada, perque poguessim ajustar-lo (Arnés, cinta, casc, estreps), així com el material de seguretat (Bagues de seguretat, croll, puny, i dressler).
 
Tot aixó, ja va portar el seu temps, al no estar familiaritzats amb tots aquests estris. Després van començar els problemes... La técnica d'ascens no té gaire a veure amb l'escalada, ja que tot el desnivell que salvem és en artificial, o sigui que tot és gràcies a l'ús de certs materials (puny i estreps) per progressar corda amunt. Cal fer literalment l'oruga de forma sincronitzada, per poder avançar.
 
Particularment, els primers moments no hi havia manera d'agafar de forma eficaç aquest moviment. Un cop arribats al primer spit, vem tenir que assegurar-nos amb la baga curta de seguretat. Ara tocava treure el croll, que es una peça autoblocant que escanya la corda. Per això calia alliberar de tensió la corda. Per mi crec que va ser el punt més crític del dia, ja que no hi havia manera de poder desenpallegar-me de croll.
 
Després d'uns instants de nervis, vaig trobar la manera de fer-ho amb l'ajut dels estreps i del nus de la reunió. El proper pas va ser muntar un davallador de seguretat, el dressler, per baixar rapelant. Tot sempre, sota l'atenta mirada i supervisió de l'Ignasi, en Siscu i en Pau.
 
Un cop acabat el procés, vem fer la mateixa operació diverses vegades, per anar assimilant els passos i els conceptes. També va ser interessant fer la transició cap a un altre tram de corda.
 
En resum, cal dir que tots quatre vem patir durant algún que altre instant a causa de la desconeixença del materiat emprat, peró el resultat va ser molt satisfactori, ja que finalment vem acabar agafant confiança en nosaltres mateixos, i en les nostres possibilitats.

Fotos a:
LES  ESCLETXES DEL PAPIOL
 
 
Lluís Planagumà i Grífol