Translate

09 de gener 2009

XII TRAÇA CATALANA'09 A LES ANGLES 04/01/09

XII TRAÇA CATALANA'09 A LES ANGLES 04/01/09


Ara fa un any, el passat diumenge 4 de gener del 2009 vaig aprofitar l'ocasió per fer la meva primera cursa d'esquí-alpinisme de l'any. Va ser un entrenament de llarga durada de 5 hores.

A les 8h del matí es va donar el tret de sortida des de l'estació d'esquí de Les Angles, amb una temperatura molt baixa! Durant el dia va lluir el sol, però el vent va endurir molt el recorregut de per sí prou técnic.L'itinerari inicial tenia previst remuntar fins al Mont Llaret per pistes (+750m), per baixar fins al Llac de les Bulloses i pujar el Pic del Carlit per una banda i tornar de nou al llac i emprendre la tornada fins la cota intermitja de Les Angles.

Finalment, es va fer el recorregut clàssic de les últimes edicions, que consistia, un cop a Les Bulloses en pujar el Petit Peric, i amb grampons fer el Pic Peric de 2.810m per dirigir-se de nou al llac i seguir l'itinerari restant. En total un recorregut de 24.2km i 2.050 metres de desnivell positiu.Un cop a dalt del Mont Llaret, tocava un descens fins molt aprop del Llac de Les Bulloses, amb neu fonda i força trillat pel pas del primers participants. Tot seguit poso pells de nou, per encaminar-me cap el Petit Peric. Al cap de poca estona m'en adono que s'ha gelat el kamelback, cosa preocupant a aquestes alçades de cursa. Es tracta d'una prova molt llarga i caldrà reposar líquids en algun que altre control.

La pala del Petit Peric està dura i gelada, i els flanquejos per on està feta la traça són força traidors, ja que aquesta és inexistent a causa del vent que l'ha borrat. L'esquí rellisca, i es surt de la traça. Cal vigilar per no caure, ja que podria ser fatal, lliscar muntanya avall!Un cop a dalt, el vent és molt fort amb cops de 70-80 km/h, que et tomba, cosa que fa que la sensació térmica giri entorn els 25-30ºC sota cero. Amb els esquís a la motxilla baixo fins el coll, per encarar la cresta que puja el Pic Peric (2.810m). En un punt ens fan calçar els grampons i reseguim la traça caminant. L'organització ha instalat un parell de cordes fixes tant per pujar com per baixar.

Al cim, el fred és bestial, i no sé encara com els controls ho poden aguantar. Sembla ser que els tancaràn en breu, ja que la situació és extrema! Tot seguit baixada a peu fins una de les plataformes que han preparat i em calço els esquís.

La neu en aquest tram és immillorable. A cotes més baixes es troba un pel més humida, cosa que fa que els esquís no llisquin amb tanta facilitat. Finalment, cal remuntar de nou fins el Mont Llaret. Durant aquest tram pateixo una pàjara degut a l'escassa hidratació. Deambulant i demanant l'hora, arribo al cim.

Encara queda baixar per fora pista, fins la cota intermitja de l'estació de Les Angles. La neu està encrostada, i ja no queden forces per emplear-se a fons. Augmenta el risc de patir una trencadissa, en cas de caiguda. Per sort tot acaba bé, i després de posar pells per quarta vegada i salvar 50 metres de desnivell entro a meta amb un temps de 4h57'58".

Més fotos a:
TRAÇA CATALANA'09


Lluís Planagumà i Grífol