Translate

10 de maig 2008

LES BÀRDENES REIALS I EL MONCAYO EN BTT

LES BÀRDENES REIALS I EL MONCAYO EN BTT 01-04/05/08


El passat pont de l'1 de Maig hem aprofitat per fi, per anar a les Bàrdenas, i fer una ruta de 4 dies. Els 2 primers dies vàrem ser la Pilar, la Beth, el Naxete, i jo. Dissabte un total de 8 persones ja que es van afegir la Roser, el Miquel Barbany, el Jose Funes i un amic seu en Toni Tejero. El darrer dia, la Roser, en Miquel i en Toni van tornar cap a BCN pel matí.




01/05/08 CIRCULAR PEL MOCAYO 43 KM 900M +

Itinerari de descoberta per la vessant nord-est de la Serra del Moncayo. Possible travessa de 2 dies en un futur, seguint el GR-260. Es tracta de fer la volta al Moncayo. Abarca Aragó i Castella i Lleó. Consta de 104 Kilómetres i 2.500 metres +

 
Pel que fa a la nostra ruta, després de matinar i fer tot el viatge de "tirón", vem sortir de Vera de Moncayo a les 12h30' passant pel Monestir de Veruela. Després ens dirigim a Trasmoz on hi a un castell en runes que es pot visitar. D'aquí sortim per pista amb espectaculars vistes de tot el massís, encara un xic nevat, i amb desnivell suau arribem a Litago (Km 11) on fem "unes tapes". A partir d'aquí ens enfilem cap a la falda de la muntanya fins la cota 1.200, on la vegetació s’ha transformat. Predominen les sabines, però també hi ha roure i faig.


Amb vistes al pic El Morón iniciem descens técnic per trialera i després per pista seguim la Acequia Alta de Huecha amb abundant vegetació de ribera, passant per davant del bónic poble d'Añón i seguint la vall molt verda fins Alcalà de Moncayo.

La veritat és que el paisatge ens ha sorprès gratament amb aigua a dojo! Des d'aquí pel mig de la riera i fent un camp a través hem arribat a l'embassament de Vera i al poble a les 20h30' satisfets pel primer dia de ruta.

Fotos a:


02/05/08 CIRCULAPER LA BÀRDENA NEGRA 64 KM  900M+



Sortim des del kilómetre 12 de la carretera que enllaça Tudela i Ejea de los Caballeros. Avui hem ciclat per la Reserva Natural Caidas de la Negra i pels voltants del Rincón del Bu. Per pista ampla hem començat a disfrutar de les espectaculars formacions d'argila d'aquest paradís desértic. Encara que l'etapa d'avui transcorre per terreny amb força vegetació.




Un cop a dalt de la Loma Negra seguim un altiplà fins al Santuari de Sancho Abarca (Km 23) om parem per fer un mos i omplir bidons a una font. No hi ha cap establiment obert!.

Es tracta d'un mirador natural! A partir d'aquí inciem un descens fins un barranc, on la calor és insoportable. És l'anomenat Joc de la Pilota (Km 30); Seguidament creuem nous torrents amb continus desnivells, que van castigant el físic.


 
L'entorn és feréstec. Des de dalt d'una nova terrassa divisem l'itinerari inicial. A la baixada agafem el 60 km/h! Un cop arribats al cotxe (Km 49), fem una incursió a la R.N. Rincón del Bu amb vent en contra que frena el nostre ritme. Fet que ens fa retallar la ruta prevista. A les 20h30' finalitzem l'etapa.

Fotos a:



03/05/08 CIRCULAR PER LA BÀRDENA BLANCA 75 KM 925M+


A les 10h del matí sortim d'Arguedas per refer els tracks que ens ha proporcionat el Toni Raga. Per asfalt deixem el poble que sembla tret d'una película de "western". Aviat agafem pistes amples vorejant unes salines. De seguida s'aprecia la immensitat del paisatge i la duresa i solitud de l'entorn.

Ens preocupa la calor, la sequetat de l'ambient i les reserves d'aigua. Passat el cuartel militar, cal rodejar el perímetre del camp de tir fins arribar a Sanchicorrota Km 30, tot per pista sense quasi desnivell.


Aquí fem una parada per reagrupar-nos i reposar forces. L'espectacle només ha fet que començar! Per estret camí pugem fins el Rallón envoltats d'altes parets d'argila. Des de dalt s’aprecia el Paso de los Ciervos un impressionant tobogan natural, digne de qualsevol reportatge de freeride!

La sed i el calor fan acte de presencia i cal racionar l’aigua. Ens resten més de 35 km per arribar a “l’oasis del Yugo”. A la Cabana de Piskerra sota l’ombra fem una parada amb becaina inclosa!

 
Estem a 36ºC són les 16h i el sol cau a plom! Cal seguir i hi ha nervis al grup perque la deshidratació va en augment. Sort que no hem tingut problemes técnics. El tram que passa per la R.N de el Vedado de Eguaras és molt xocant després de ciclar per terres tant ermes. La vegetació mediterrania ens és familiar! De lluny veiem el Castell de Peñaflor.  El darrer tram de pujada fins el Yugo és infernal. Es tracta d’una rampa amb códols, que fa que la desitjada birra cotitzi més de lo normal! Des d'aquí només resta baixar a Arguedas pel camí vell, ara asfaltat. El merescut éxit el cel.lebrem al camping amb unes ampolles de sidra!

Fotos a:
BÀRDENA BLANCA EN BTT


04/05/08 CIRCULAR PER LA BÀRDENA BLANCA 45 KM 460M +

 
A les 10h30’ iniciem tram des de Lanzaduria direcció al Embalse de El Ferial per seguir el canal de Navarra, durant uns quants kilómetres. El terreny és força refrescant, pel fet de pedalar aprop d’un curs d’aigua.

A la 13h (Km 20) fem una parada en el darrer arbre visible per menjar l’entrepà de truita de patates que ens han fet al camping regat amb 2 llaunes de coca cola!



Després hem resseguit per dalt un tallat amb grans panoràmiques a l’alçada de la Bajada de las Yeguas. Més endavant hem fet una forta baixada fins l’entrada del Barranco Grande, el tram més rellevant del dia.

Durant 10 km hem ciclat pel llit d’aquest torrent, força sec, per sort, però que ens ha deparat una sorpresa desagradable, un munt de picades de mosquits!. Tot i les 2h30’que hem tardat a creuar tot el barranc, cal dir que ens hem afanyat força, ja que no voliem arribat massa tard a Barna. A les 17h hem arribat al cotxe.

Fotos a:

Cal dir que es tracta d’una ruta per tornar a repetir, excepte a ple estiu!


Lluís Planagumà i Grífol