Translate

05 de gener 2010

LA JACETANIA EN BTT 02/01/2010

LA JACETANIA EN BTT 02/01/2010

Aprofitant les festes de Nadal, el passat cap de setmana ens vem escapar a terres aragoneses, per tal de disfrutar del Pirineu. Com que encara estic en procés de recuperació, i no puc esquiar, vaig aprofitar que la colla estava a pistes per fer una escapada en btt, l'únic dia que el temps es va aguantar...

Segons vaig llegir en uns fulletons turístics, vaig empalmar dues rutes, per tal de disfrutar d'un dia sencer de mountain bike. A les 11hores del matí, vaig sortir de Jaca (820 metres s.n.m) remuntant el curs del riu Aragón, pel camí de Santiago que comença a Somport. Un cop a Castiello de Jaca (Km 8), per carretera local vaig fins a Bescós de Garcipollera (km 12.5).

Allí per pista tancada al trànsit rodat, inicio forta pujada fins la cota 1.450 (Km 20). Durant l'ascens puc observar per sorpresa com aixequen el vol un grup de 10-15 votors, que per la seva envergadura em donen un petit ensurt. L'entorn salvatge i deshabitat, és ideal per veure especies animals.

El terreny molt humit i pesat, han fet més dura la pujada. A partir dels 1.300 metres d'altitud la presencia de neu ha estat una constant, i ha donat una nota de color a la sortida. Ja de baixada m'he parat a visitar les ruines del despoblat nucli de Cenarbe a 1.081 m s.n.m.

La resta del descens per una pista amb força grava, aconsella a fer l'itinerari en sentit antihorari. Finalment després de 32km arribo de nou als voltants de Castiello de Jaca.

Fotos:
LA JACETANIA EN BTT

A partir d'aquí, començo un nou bucle en direcció Aratorés, pujant un segon port de 200m + que dona accés a la Vall de Borau. Paro per beure i menjar algun ganyip ja que estic amb l'estomac buit i quasi desfondat. Tot just arribar al poble de Borau (Km 38) s'inicia el tercer port del dia.

Aquest darrer, és menys fort però també es pujen uns 170m + fins un coll amb vistes a la Vall d'Aísa. Un cop al poble d'Aísa (Km 45) em prenc un refresc i unes "patates guarres" tot i la gana que tinc, ja que es fa tard i no vull que s'em faci de nit!

El circ d'Aspe tot nevat és espectacular i tanca la vall d'Aisa pel nord! Es tracta d'un racó verge del Pirineu Aragonés, on l'ambient rural encara perdura a dia d'avui.

Ara, el camí és de baixada durant uns 12km seguint el curs del riu Estarrún. Un cop el travesso, el paisatge s'obre molt i la ruta supera algún turó, per on hi ha repartits petits nuclis rurals fins a l'entrada de Jaca  (Km 70) pel conegut Pont de San Miguel.


Lluís Planagumà i Grífol