Translate

26 de novembre 2007

EL MERIDIA VERD EN BTT 01-04/11/2007(AEM)

EL MERIDIÀ VERD EN BTT DEL 1 AL 4 DE NOVEMBRE DE 2007

Durant el passat pont de Tots Sants un total de 15 ciclistes (9 nois i 6 fémines) han participat en la travessa, tot i que tothom no ha tingut els 4 dies de festa.

La ruta en principi transcorre entre Ribes de Freser i El Masnou, però l’hem adaptat per finalitzar a Sant Andreu de Palomar. 8 persones hem finalitzat amb éxit tot el recorregut !! Hem passat per les comarques del Ripollés, la Garrotxa, Osona, Vallés Oriental, Maresme i Barcelonés amb un total de 205 kilometres i més de 4.500 metres de desnivell positiu fets.

Amb molta puntualitat, entre les 8h30’ i les 8h45’ hem començat cada dia a pedalar, excepte la primera jornada, 9h30’que vem arribar a Ribes de Freser amb tren!!

Totes les fotos a: http://picasaweb.google.es/lluispatins/MERIDIAVERDENBTT0104NOVEMBRE2007

Etapa 1- Ribes de Freser-Vallfogona de Ripollés (48 Km + 1450 m)

Sota un sol radiant, un total de 12 persones iniciem una nova aventura plena de sorpreses! Es tracta de l’etapa més dura a causa del desnivell, encara que els primers 5 Km són per carretera fins a Bruguera, i els 6 Km restants fins el Coll de Jou (1680m s.n.m.) per pista encimentada. El paisatge espectacular, amb infinitat de tons i colors que dóna la tardor.

Hem pujat 750m + de cop sota la presencia del Taga (2.040m), des d’on hem vist les primeres neus del Pirineu. La baixada fins Ogassa (Km 22), molt ràpida i amb vistes a la Serra Cavallera. Al poble omplim bidons i patim l’única punxada del dia (Ester).

Tot seguit circulem per un tram de via verda de “la Ruta del Ferro”. En Xavi Fargas pateix una caiguda que li provocarà que l’endemà no pugui continuar, a causa de la poca mobilitat del muscle.

A prop de Sant Joan de les Abadeses (Km 29) hem creuat el riu Ter amb una remullada de peus, característica de les nostres sortides. Tot seguit iniciem el segon tram de pujada del dia per camins plens de códols que dificulten la ciclabilitat. En Miquel té rampes als quadriceps i prefereix baixar el ritme.

Passat el Coll de l’Home Mort en un replà al costat d’una masia, parem a dinar. Són les 15h30’ i aprofitem l’escalfor del sol que encara ens toca. A aquestes alçades de l’any ja és nota i molt quan l’ombra ens agafa, moment en el que reprenem la marxa per pista ampla en constant ascens fins el Coll de Santigosa (Km 40). Aquí trobem una senyal del Meridià verd que coincideix amb el Meridià de París, un segment del qual, el que va de Dunkerque a Barcelona, va servir per definir la unitat de longitud del metre (m).

Encara ens resten 200 metres de desnivell i amb bastant de fang per rampes molt dretes durant 3 km. Arribats a la cota 1250 iniciem baixada fins a Vallfogona de Ripollés.

Entrem al poble a les 17h50’. Ens allotjem en una casa de turisme rural a Can Pau, on fem un sopar de germanor. L’ambient que es respira és de molt companyerisme i ilusió per descobrir nous paratges. Cada dia és una aventura que el grup ha disfrutat a fons!


Etapa 2-Vallfogona de Ripollés- Tavérnoles (48 Km + 950 m)

Sortim puntuals a les 8h30’ amb força fred; Sort que els primers 6 km són de forta pujada (500 metres de desnivell) i aviat entrem en calor. Les dures rampes desperten a tot el personal que ha de posar els cinc sentits per superar-les.

El paisatge, bucólic i rural. Les fagedes ens han fet xalar de veritat. Ciclem per uns indrets molt salvatges plens de fulles caigudes que encatifen la pista forestal. Un cop al coll de la Creu de l’Espinalt dins la Serra de Santa Magdalena iniciem descens fins a Vidrà (Km 16) on parem per esmorzar coca de forn i una especie d’ametllat boníssim! Encarreguem entrepans per dinar.

En Miquel ha punxat abans d’arribar al poble. Serà l’únic percanç del dia.
Seguint el curs de la Vall del Ges passem per un tram no ciclable coincidint amb la Tosca dels Degollats. Continuem en baixada fins a la presa del Forat Micó i creuem fins a 5 cops el riu Ges amb escàs cabdal.

Passat Sant Pere de Torelló, la vegetació és més minsa. Predominen els camps de conreu i es respira un ambient de purins. Atravessem el Graons el Rei (Km 29) i circulem paralels al Torrent de la Fàbrega. Més endavant parem una estona per reposar forces i divisar l’entorn que ens envolta. Al nord l’ermita de Bellmunt, a l’est Cabrera i la Serra d’Aiats, al sud el Montseny, i al oest la Plana de Vic.

A Roda de Ter (Km 42), l’Ester ens deixa ja que l’endemà treballa. En Gusmà ha trencat el portapaquets i junt amb en Toni s’apropen a Manlleu, per comprar-ne un. No hi ha sort.

Després de Roda de Ter un corriol a la vora del riu posa el colofó de la segona etapa.
A Tavérnoles hem fet mitja pensió a l’Hostal el Roquet. L’Ivan i la Silvia han recollit a la Roser a la estació de tren i tots han fet cap a l’hostal.


Etapa 3- Tavérnoles-Cardedeu (60 Km + 1250 m)

A les 8:45 hores arrenquem les màquines. Abans cal dir que els hi hem fet un repàs.

Les baixes temperatures 3ºC han estat presents durant les primeres hores d’avui, amb zones gebrades.

A Sant Julià de Vilatorta (Km 7) s’han afegit al grup l’Ivan i la Silvia que viuen aprop i ens acompanyaran dues jornades igual que la Roser.

Durant força estona seguim per corriols les senyals del GR-2 i del Meridià Verd a través d’uns racons plens d’alzines i lloses de pedra fins al Santuari del Puig de l’Agulla (Km 13).
Sembla un bosc de fades i nans!!

Pedalem direcció sud vorejant el Puig Grifó. El descens fins a Seva és per pista ràpida i perillosa. Aquí, és on en Gusmà pateix una forta contusió. Resultat: casc trencat i cremades i cops diversos, però sense més conseqüencies...

Tant als restaurants de El Brull (Km 26) com a Coll Formic (Km 32) on voliem dinar, s’han negat a fer-nos un miserable bocata!! Estaven desbordats de gent! Hem fet us dels ganyips i les “patates guarres”.
Tot i que un bidó ple de vi de les diferents collites de les dues primeres nits, ha servit per remullar les goles més refinades. Amb la calor d’aquests dies el caldo ha anat agafant graus i en alguns moments ha donat ànims al grup.

La llarga baixada que hi ha passat el Pla de la Calma (Km 38) i que porta fins al pantà de Vallforners (Km 48), ha tingut consequències pels més agosarats (2 punxades Ivan i Lluís).
A Cànoves (Km 53) hem arribat a les 17h50’ El sol fa estona que ha marxat.

El darrer tram, 6 Km fins al final d’etapa el fem per carretera per anar més lleugers a causa de la foscor. En fila india i amb les llums i reflectants posats entrem a Cardedeu. Fem cap a l’Hotel d’en Xurin a les 18h10’ sans i estalvis, però amb més gana que “un mestre d’escola”. Sort que la casa fonda ens ha recuperat amb els seus 3 plats per sopar i l’excel.lent buffet d’esmorzar.


Etapa 4- Cardedeu-Barcelona (50 Km + 1000 m)

La darrera etapa, ha estat també força entretinguda. Per sort no ha passat res problemàtic.
Hem sortit de Cardedeu al voltant de les 9 del matí, per camins paralels a la via del tren, i després hem creuat l’autopista just a l’alçada del peatge de la Roca del Vallés (Km 10).

Deixem el Turó del Gall a l’esquerra i de seguida ens enfilem per la Serralada del Litoral. Els seus reguerots i el sauló han castigat el físic, ja malmès després de 160 kilometres dels dies anteriors. A l’alçada de l’ermita de San Bartomeu de Cabanyes (Km 16) ens creuem amb el GR-92, que ja no deixarem fins a la Conreria.

Hem esmorzat-dinat al Restaurant “El Senyor” molt a prop de la Roca d’en Toni (Km 21).
A la Creu de Can Boquet, ens deixa l’Anna que viu a uns 10 minuts. La resta pedalem fins al Coll de la Font de la Cera (Km 28), resseguint la carena, camí de la Conreria, amb continus puja i baixa. Les xemeneies del Besós es veuen de lluny però no arriven mai. Hem passat just per sota el Turó d’en Galzeran. El terreny és trencacames!!

Creuem la carretera pel coll de Montalegre (Km 33) i el collet de Vallençana (Km 39). Aquests darrers kilometres són un suplici, per més d’un... El desnivell va fent mal!.

La última pujada al Puig Castellar (Km 43) amb la bicicleta a coll, ha recompensat l’esforç, gracies a les vistes de la ciutat de Barcelona i la seva area metropolitana. A la baixada pel barri del Singuerlin 2 punxades (Gusmà i Miquel) han posat la nota de color.

Una foto davant de l’A E. Muntanya (Km 50), i unes birres i unes braves a la plaça de les Palmeres, han posat fi a una nova fita.

Han participat: Gusmà i Beth Porcar, Pilar Valenzuela, Miquel Barbany, Roser Capdevila, Xavi Fargas, Ivan Raga, Silvia Nogueras, José Funes, Toni Jofre, Nacho Sasselli, Anna Rodriguez, Ester Nebot, Jordi Farré, i un servidor.

Han realizat la travessa complerta Gusmà i Beth Porcar, Pilar Valenzuela, Miquel Barbany, José Funes, Toni Jofre, Nacho Sasselli, i un servidor.